logo
Hongaarse vlagRingactiviteiten in HongarijeTijdens mijn vakanties in Hongarije heb ik kennis gemaakt met een aantal ringers die betrokken zijn bij diverse vogelringprojecten. Op deze pagina beschrijf ik enkele locaties waar ringonderzoek gedaan wordt. Ook staan er enkele foto's op van ringlocaties, er is ook een pagina met foto's van vogels uit Hongarije. Heb je nog vragen en of opmerkingen over deze projecten stuur dan een mailtje naar: Peter Das

Sumony Eiland Szentendre Tiszatelek Ócsa Barabás

Klik op een rode ster voor meer informatie


Barabás

Barabás ligt op een steenworp afstand van de Oekraïense grens. Nog iets dichter tegen de grens aan ligt een heuvelachtig gebied. Daarin ligt een steengroeve waar ook het vogelringstation gevestigd is. Dit heuvelachtig gebied wordt door veel vogels als trekroute gebruikt. Met netopstellingen op de heuvels worden de vogels hier gevangen.
Voor belangstellenden is er de mogelijkheid om tegen een kleine vergoeding enkele dagen of weken mee te doen aan dit project. Je kunt je eigen tent gebruiken maar er is ook een gebouw waar je kunt overnachten. Het eten wordt dagelijks door het personeel van het ringstation verzorgd. Hier ringen ze in principe vanaf 1 augustus tot 31 oktober.
Voor meer informatie kun je contact opnemen met de coördinator van het vogelringstation.

Török Hunor Attila (coördinator van het ringerskamp in Barabás)
Szabolcs u. 6.
4400, Nyíregyháza
Mobiel: 20/99-15-358
E-mail: hunor27@freemail.hu

 


 
Ă“csa

Ă“csa ligt ten zuidoosten van Budapest. Even buiten het dorp Ă“csa is een natuurreservaat bestaande uit moeras en riet. In dit reservaat is het vogelringstation gevestigd.
Hier worden het hele jaar door duizenden vogels gevangen. De netopstellingen staan ieder jaar weer op dezelfde plaats en hebben een totale lengte van 1092 meter (91 netten van 12 meter met 5 banen). Houten vlonders worden gebruikt om bij de netopstellingen te komen.
Voor belangstellenden is er de mogelijkheid om tegen een kleine vergoeding enkele dagen of weken mee te doen aan dit project. Je kunt je eigen tent gebruiken maar er is ook een gebouw waar je kunt overnachten. Het eten wordt dagelijks door het personeel van het ringstation verzorgd. Hier ringen ze in principe het hele jaar door. Voor meer informatie kun je contact opnemen met het hoofd van het Ă“csa vogelringstation.

Privigyei Csaba (vaste ringer in Ă“csa en heeft de dagelijkse leiding)
Mobiel: 0036-70-563-9729
E-mail: gebics@freemail.hu
E-mail: gebics@greengaialing.hu
Website: www.omve.hu

 
 
Sumony

Sumony ligt ten zuidwesten van de stad PĂ©cs in het zuiden van Hongarije. Het vogelringstation bevindt zich net buiten het dorp Sumony midden in een gebied met visvijvers. Aan de randen van deze visvijvers, tussen het riet staan vanaf midden juli tot eind september de mistnetten opgesteld.
De naam van het project is Akcio Acrocephalus. Het zijn dan ook hoofdzakelijk rietvogels die daar gevangen worden.
De netopstellingen staan ieder jaar op dezelfde plaats en hebben een totale lengte van 408 meter (34 netten van 12 meter met 5 banen). De netten zijn te bereiken via de houten vlonders die aan weerszijden van de netten staan.
Voor belangstellenden is er de mogelijkheid om tegen een kleine vergoeding enkele dagen of weken mee te doen aan dit project. Je kunt je eigen tent gebruiken maar er is ook een gebouw waar je kunt overnachten. Ook voor eten wordt gezorgd. Voor meer informatie kun je contact opnemen met het hoofd van het Sumony vogelringstation.

Dr. Laszlo Bank
Magyar Madartani es Termeszetvedelmi Egyesulet (MME)
Baranya megyei Csoportja
H-7621 Pecs, Felsomalom ut 22.
Hungary
Telefoon: 0036-72312227
E-mail: mmepecs@elender.huEiland Szentendre

Ook is er een vogelringstation ten noorden van Budapest op het eiland Szentendre nabij het dorp Szigetmonostor. De organisatie van het vogelringstation is in handen van Pest Környéki Madarász Kör (PKMK). Hoofd van het vogelringstation is Gábor Horváth.Tiszatelek

Nabij Tiszatelek aan de oevers van de rivier de Tisza bevinden zich grote kolonies overzwaluwen.
Dé Hongaarse deskundige op het terrein van oeverzwaluwen is Tibor Szép. Hij heeft tussen 1986 en 1992 hier een groot onderzoek gedaan.
Zijn website is zeer informatief voor ringers die zich met onderzoek aan de Oeverzwaluw bezig houden.

Dr. Tibor Szep
Department of Environmental Sciences
College of Nyiregyhaza
Nyiregyhaza, Sostoi ut 31/b, H-4400
Hungary
Telefoon: 0036-309655836
E-mail: szept@zeus.nyf.hu
Website: http://zeus.nyf.hu/~szept